Vet haar is heel lastig om te behandelen. Dit heeft te maken dat de oorzaak niet bij shampoo ligt wat heel veel mensen denken. Een vette hoofdhuid wordt veroorzaakt door de talgklieren in de hoofdhuid. Deze produceren teveel talg waardoor je haar vet wordt. Talg op zich is in normale hoeveelheden heel goed voor je haar. Het is een natuurlijke conditioner, het geeft een gezonde glans en beschermd je haar tegen invloeden van buitenaf. 

Uit balans.

Door invloeden in je lichaam kan de balans in het aanmaken van talg uit balans raken. Denk aan bijvoorbeeld hormonaal (pubertijd, zwangerschap of overgang), maar ook voeding, medicijnen of een verminderde weerstand. Maar ook invloeden van buitenaf kunnen een oorzaak zijn. Denk aan in de herfst/winter met het dragen van een muts/capuchon, centrale verwarming. Maar ook stimulatie van de hoofdhuid zoals wassen en kammen. Hoe meer je je hoofdhuid stimuleert, hoe meer talg er geproduceerd zal worden. Veel mensen ervaren dan ook dat door meer te wassen het eigelijk juist niet beter wordt maar sneller vet. 

Aan invloeden van binnenuit je lichaam kan je weinig doen. Behalve een goede ontvettende shampoo gebruiken die (helaas) wel sulfaten bevat. Sulfaten zoals Sodium Coco Sulfate (SCS) of Sodium Lauryl Sulfate (SLS) zijn super ontvetters. Als de balans in je lichaam weer goed is, kan je langzaam overstappen op een shampoo zonder sulfaten, zoals bijvoorbeeld onze shampoo bar.

Komen de invloeden van buitenaf? De truc is…zo min mogelijk wassen. Klinkt heel onnatuurlijk maar zoals eerder genoemd, hoe meer je je hoofdhuid stimuleert, hoezeer talg. Ook een ontvettende shampoo is het advies, maar kan ook een natuurlijke shampoo zijn zoals die van ons. Een natuurlijke ontvettende shampoo zijn vaak fruitige geuren. De fruitzuren hebben een ontvettende werking. 

 

Tips:

1: Tijden het douchen zo min mogelijk met je handen in het haar. Het is kort aanbrengen en in laten werken. Niet de shampoo er in masseren en niet door de haren met uitspoelen. Het water zijn werk laten doen met uitspoelen.

2: Conditioner wel gebruiken. Door het wassen gaan je haarschubben openstaan. Deze moeten weer sluiten anders verlies je veel vocht. Veel mensen ervaren ook dat de punten juist heel droog zijn. De conditioner ook niet aanbrengen op de hoofdhuid (deze is al vet genoeg) maar alleen in de lengte van je haar/punten.

3: Afdrogen door de handdoek om je hoofd te wikkelen. Niet met de handdoek door de haren heen te halen. Is ook weer stimulatie van de hoofdhuid.

4: Haren borstelen/kammen zo kort mogelijk. Hoe langer je met je haar bezig bent, hoe meer je de talgklieren stimuleert.

5: Draag, indien mogelijk natuurlijk, een staart. Reden is, is dat je minder geneigd bent om (vaak ongemerkt) met je handen door je haren te gaan. 

6: Gebruik tussendoor een droogshampoo om te voorkomen dat je dagelijks je haar gaat wassen. Droogshampoo neemt de vettigheid wat op waardoor je haar er weer fris en fruitig uit ziet.

Al met al een hoop informatie, maar zoals je ziet speelt shampoo bijna geen rol in het voorkomen van vet haar. Onze shampoo helpt bij het ontvetten, maar een shampoo (geen enkele) kan voorkomen dat je een vette hoofdhuid krijgt. Wij voegen daarnaast ook een rijstproteïne toe aan onze shampoo. Veel mensen ervaren ook slap haar wat geen volume heeft. Rijst heeft de leuke eigenschap dat het groeit in volume bij contact met water. Deze proteïne geeft dan ook iets meer volume aan je haar